Ο χορός της “Ισιδώρας Ντάνκαν” – Μονοήμερο σεμινάριο


Μονοήμερο εργαστήριο ” Ο Χορός της Isadora Duncan
Κυριακή 7 Οκτωβρίου στον Πολυχώρος Τέχνης & Έκφρασης +αίσθημα, Αθηνάς 30, μετρό Μοναστηράκι.

Το εργαστήρι «Ο Χορός της Isadora Duncan» με την χορεύτρια, χορογράφο και καθηγήτρια χορού Σάντρα Βούλγαρη θα μας εισάγει στις αρχές και την τεχνική του χορού της Ισιδώρας Ντάνκαν, της μεγάλης πρωτοπόρου που έφερε την επανάσταση στην ιστορία του χορού. Ένας χορός της χαράς, της ελευθερίας, της ομορφιάς, χωρίς περιορισμούς. Μια ολοκληρωμένη μέθοδος που καλλιεργεί σώμα, ψυχή και πνεύμα, ενθαρρύνει τη φυσική, ανεπιτήδευτη κίνηση, τη μουσικότητα και τη δημιουργικότητα.

Ο χορός αυτός δίνει έμφαση στην εκφραστικότητα και εμπνέεται τόσο από το λυρισμό του κλασικισμού όσο από την ελευθερία του σύγχρονου χορού, όλα αυτά εμβαπτισμένα στο αρχαιοελληνικό πνεύμα, την αρχαιοελληνική φιλοσοφία και αισθητική. Η Ισιδώρα Ντάνκαν εμπνεύσθηκε από τα αρχαία ελληνικά αγγεία και τις παραστάσεις τους αλλά και από τους πίνακες ζωγραφικής της Αναγέννησης καθώς και από κορυφαίους καλλιτέχνες, εικαστικούς, μουσικούς, λογοτέχνες, σκηνοθέτες της εποχής της. Έσπασε τις φόρμες του κλασικού μπαλλέτου και ακολούθησε την κίνηση οδηγημένη από το κέντρο του σώματος, την ψυχή και τη φύση (η κίνηση των δέντρων, της θάλασσας, ο αέρας, τα κύματα κ.ά).

Συγκεκριμένα το μάθημα ακολουθεί τη δομή ενός μαθήματος χορού με ασκήσεις στο πάτωμα, στη μπάρα και συνδυασμούς στο κέντρο. Γυμνάζει το σώμα με ήπιο τρόπο χωρίς να το καταπονεί, ενώ δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην χαλάρωση, την ροή της κίνησης, την αναπνοή. Έτσι είναι κατάλληλο για όλες τις ηλικίες και όλα τα επίπεδα, για άτομα με η χωρίς χορευτική εμπειρία, αρχάριους και προχωρημένους. Ως συνοδεία, χρησιμοποιούνται κορυφαίες συνθέσεις της κλασικής και ρομαντικής μουσικής, καλλιεργώντας ιδιαίτερα τη σχέση και τη σύνδεση της κίνησης με τη μουσική. Στο δεύτερο μέρος του μαθήματος διδάσκονται χοροί από το ρεπερτόριο της Ντάνκαν, οι οποίοι θα μπορούν να παρουσιαστούν από τους μαθητές σε ανοιχτή παρουσίαση της σχολής.

Ισιδώρα Ντάνκαν (1877-1927)
Η Ισιδώρα Ντάνκαν (1877-1927) γεννήθηκε με την αποστολή να εκφράσει την αλλαγή και να προκαλέσει τις καθιερωμένες αντιλήψεις της δυτικής σκέψης των αρχών του 20ου αιώνα. Η φιλοσοφία της αρχαίας Ελλάδας επηρέασε έντονα τις χορευτικές της δημιουργίες. Ήδη από την αρχή της καριέρας της, το 1903 η Ισιδώρα Ντάνκαν δημιουργούσε χορούς που αντικατόπτριζαν τις κοινωνικές συγκρούσεις. Επιθυμούσε έναν κόσμο δίχως εκμετάλλευση, φτώχεια, πόλεμο. Χόρεψε την επανάσταση μιας νέας εποχής, ελεύθερης από σωματικούς περιορισμούς, εκφράζοντας τη θλίψη, τη χαρά, την αντίσταση, αναζητώντας την ελπίδα.

Σάντρα Βούλγαρη 
Η Σάντρα Βούλγαρη είναι απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Χορού και του Laban Center for Movement and Dance στο Λονδίνο. Έχει ειδικευτεί στον Χορό της Ισιδώρας Ντάνκαν σπουδάζοντας στο Λονδίνο και το Παρίσι με την Barbara Kane και είναι μέλος της ομάδας της Isadora Duncan Dance Company από το 2006. Έχει χορέψει με πολλές ελληνικές ομάδες χορού ενώ για οκτώ χρόνια υπήρξε στενή συνεργάτης της Ζουζούς Νικολούδη και της ομάδας της «Χορικά». Διδάσκει μεταξύ άλλων το Χορό της Ισιδώρας Ντάνκαν στο Κέντρο Ντάνκαν στον Βύρωνα και σε άλλους χώρους στην Αθήνα, δημιουργικό χορό στις γυναικείες φυλακές της Θήβας, στην Στέγη Θηλέων «Άγιος Αλέξανδρος» και στο 21ο Δημν «Άγιος Αλέξανδρος» και στο 21ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών.

Διάρκεια εργαστηρίου : 3 ώρες (12.00 – 15.00)
Κόστος : 30 ευρώ

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο 6946 105520.