ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ


«Κινηματογραφικό Ταξίδι Αυτογνωσίας»

Στο σεμινάριο κινηματογράφου «Κινηματογραφικό Ταξίδι Αυτογνωσίας» με τον διεθνώς αναγνωρισμένο σκηνοθέτη Manuel de Coco στον πολυχώρο τέχνης και έκφρασης +αίσθημα θα μυηθούμε σε μυστικά μονοπάτια όπου η αυτογνωσία και η τέχνη γεννούν προσωπικότητες με όραμα. Ένα ταξίδι εικόνων που θα αποκαλύψει την μαγεία της 7ης Τέχνης μέσα από μια ποιητική οπτική.

To ιδιαίτερο ύφος στον κινηματογράφο απαιτεί αυτογνωσία. Για τον λόγο αυτό θα δούμε πώς επιδρούν τα βιώματα των δημιουργών και ο χαρακτήρας τους στην δημιουργία ενός πολύ προσωπικού καλλιτεχνικού ύφους.

Το σεμινάριο θα αναπτυχθεί σε δύο μέρη: το θεωρητικό και το πρακτικό.

Στο θεωρητικό θα μελετηθούν όλα τα στάδια παραγωγής μιας ταινίας: από το πώς γεννιέται μια ιδέα, πώς γράφεται το σενάριο, πώς γίνεται το γύρισμα μέχρι και την ολοκλήρωσή της. Θα μιλήσουμε για την σημασία του ντεκουπάζ, την επιλογή του κάδρου, της οπτικής γωνίας, τα μεγέθη του πλάνου, τις θέσεις και τις κινήσεις της κάμερας. Θα συζητηθούν τα εκφραστικά μέσα που διαθέτει ο σκηνοθέτης για να πει την ιστορία του, η σχέση με τους συνεργάτες του και οι ειδικότητες του συνεργείου.
Μέσα από αποσπάσματα των ξενόγλωσσων ταινιών μεγάλου μήκους του Manuel de Coco, “Unknown Land” και “Invisible World – Shambhala”, θα κατανοήσουμε την σημασία του ποιητικού σινεμά, θεμελιωτές του οποίου είναι οι σπουδαίοι σκηνοθέτες ο Ρώσος Andrei Tarkovsky και ο Αμερικανός Terrence Malick, που επίσης θα μιλήσουμε για το έργο τους.

Στο πρακτικό μέρος, μέσα από μια σειρά ασκήσεων, οι συμμετέχοντες θα κληθούν να κινηματογραφήσουν δικές τους σκηνές , καθώς και μονοπλάνα σε δικό τους σενάριο. Επίσης θα γίνουν ασκήσεις πάνω στο ντεκουπάζ σκηνών. Συμπληρωματικά θα γίνουν γυρίσματα.

Να επισημάνουμε πως στο σεμινάριο σκοπός μας δεν είναι να μιλήσουμε για την ιστορία του κινηματογράφου και την ανάλυση των κανόνων του, αλλά να αναδείξουμε την 7η Τέχνη ως το μέσο για την εξέλιξη του εαυτού μέσα από την δημιουργία που οδηγεί σε ένα Κινηματογραφικό Ταξίδι Αυτογνωσίας.

Έναρξη Παρασκευή 6 Νοεμβρίου και για 12 συναντήσεις.
Ώρα 20.00 – 22.00

Πολυχώρος +αίσθημα, Αθηνάς 30, μετρό Μοναστηράκι

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο 6946 105520.
Περιορισμένος αριθμός θέσεων.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στον πολυχώρο τηρούνται αυστηρά όλα τα μέτρα προστασίας.


Ο εισηγητής:

Ο Manuel de Coco γεννήθηκε το 1975 στην Αθήνα. Είναι σκηνοθέτης και σεναριογράφος, ο οποίος φημίζεται για το ποιητικό και υπερβατικό κινηματογραφικό ύφος του. Είναι επίσης γνωστός για τα ταξίδια που πραγματοποιεί στα πιο απίθανα μέρη στον κόσμο, ώστε να εξερευνήσει τη σχέση της ανθρωπότητας με την πνευματικότητα.

Η πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους «Άγνωστη Γη» γυρίστηκε στην Υεμένη και στο Ισραήλ. Έχει συμμετάσχει σε 17 Διεθνή Φεστιβάλ Κινηματογράφου (Sao Paulo IFF, Andrei Tarkovsky IFF, Cairo IFF κ.ά.) και έχει κερδίσει πολλά βραβεία. Η ταινία έχει απαγορευτεί σε πολλές χώρες του αραβικού κόσμου και στο Ισραήλ.

Η δεύτερη ταινία του, είναι το docufiction «Αόρατος Κόσμος – Σαμπάλα», που γυρίστηκε σε μια περίοδο 15 ετών στο Θιβέτ, τη Μογγολία, τη Ρωσία, το Ισραήλ, την Παλαιστίνη, την Ελλάδα, την Ιταλία και το Βατικανό. Το 2021 αναμένεται η παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας.

Επίσης είναι ο ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κιμώλου και του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Γαστρονομίας Αθήνας.