Performance Synthesis – ‘under the skin of nature’


Τεχνικές έρευνας και δημιουργίας solo θεατρικής performance.
Εισηγήτρια: Αλίκη Δουρμάζερ

…εδώ και καιρό ζω και αναπνέω κοντά στα φυτά, τα παρατηρώ, τα φροντίζω, τα χαϊδεύω, τα μιλώ και μεγαλώνω μαζί τους.

Και έγιναν οι δάσκαλοί μου… Α.Δ.

~ Τι είναι ένα φύλλο, ένα άνθος, ένας μίσχος, μια ρίζα; Ποια σύμβολα μας μεταφέρουν;
~ Πως είναι η δομή τους, η ανάπτυξη τους, Πως διαμορφώνουν και συνεχώς αλλάζουν το σώμα τους;
~ Πως επικοινωνούν με το περιβάλλον; Πως επιλέγουν να σταθούν, να στρέψουν;
~ Πως είναι τα μονοπάτια πάνω στο κορμί τους, οι διακλαδώσεις, οι συνδέσεις και το μοτίβο τους, το αποτύπωμα τους ;
~ Ποια είναι η χαρά τους και η λύπη τους;
~ Τι μας εξιστορούν; Ποια γνώση μας μεταφέρουν;

Μέσα από την παρατήρηση, την έρευνα, την φαντασία, την συναίσθηση, το ένστικτο και την σωματική αφηγηματικότητα θα μελετήσουμε τα στοιχεία που συνθέτουν την οντότητα των φυτών και με όχημα το σωματικό θέατρο, τα κείμενα, φωτογραφικό υλικό και ότι άλλο στοιχείο έμπνευσης επιλέξει ο κάθε συμμετέχοντας θα δημιουργήσουμε Solo Performances.

*To Performance Synthesis αφορά άτομα με προηγούμενη εμπειρία σε χορό, θέατρο, σωματικό θέατρο, περφόρμανς. Αφορά όσους θέλουν να γνωρίσουν μεθόδους για την προσωπική ή ομαδική τους καλλιτεχνική έρευνα και δημιουργία και εκπαιδευτικούς παραστατικών τεχνών που θέλουν να το εντάξουν στην διδακτική του προσέγγιση.

Στο Σωματικό θέατρο η αφήγηση πραγματοποιείται μέσω των σωματικών εκφραστικών εργαλείων, της εικόνας που ‘μιλά’ και της ενεργειακή πρόθεσης του περφόρμερ.

Επικοινωνούμε τόσο με τον εαυτό μας όσο και με το κοινό μέσω της βαθύτερης μας αντίληψης, των ενορμήσεων, δημιουργώντας αυθεντικές στιγμές σύνδεσης .

Ο Σεμιναριακός Κύκλος χωρίζεται σε δύο μέρη :

Το 1ο μέρος περιλαμβάνει 3 εντατικά μαθήματα, των 6 ωρών, μία Κυριακή ανά μήνα.

1ο μέρος : Γνωριμία με την τεχνική δημιουργίας κινησιολογικής παρτιτούρας με μεθόδους σωματικού θεάτρου. Η αυθεντική εκφραστική κίνηση, ο συντονισμός κίνησης – αναπνοής, η ενεργοποίηση των ενεργειακών εντάσεων, η δυναμική της αλλαγής φόρμας, ρυθμού, κατεύθυνσης. Το σχήμα και ο συμβολισμός – αρχή της επαφής με το υλικό θέματος.

Παρατήρηση του φυτού, το αποτύπωμα της κίνησή του το σώμα του περφόρμερ, η ροή της κίνησης του, η ενσωμάτωση της δομής του. Τα συναισθήματα που προκαλεί, η ιστορία που δημιουργείται.

Το 2ο μέρος περιλαμβάνει 3 μαθήματα των 6 ωρών και μετά το τελευταίο θα ακολουθήσει η παράσταση.

2ο μέρος: Αφιερώνεται στην λεπτομερή ενασχόληση με το υλικό έρευνας , κείμενα , φωτογραφικό υλικό, προσωπική γραφή πάνω στην εμπειρία σύνδεσης με το φυτό και της επίδρασης στο σώμα του περφόρμερ και από την προηγούμενη φάση.

Η δημιουργία της solo performance, η σύνδεση λόγου- ακινησίας – κίνησης, η ‘ταυτότητα’ του κάθε σόλο. Η σύνθεση όλων των solo σε τελική παράσταση.
Όλη η διαδικασία ενθαρρύνει την ατομική δημιουργία μέσα από την ομαδική συνεργασία και ανατροφοδότηση μέσα στην ομάδα.

Σε αυτό το σεμινάριο – έρευνα διδασκόμαστε εργαλεία/μεθόδους με τα οποία δημιουργούμε και να εξελίξουμε το προσωπικό μας εκφραστικό υλικό/ χάρτη ως περφόρμερ.
Δημιουργούμε ‘σωματικούς μονολόγους’- κινησιολογικές παρτιτούρες με τους οποίους επικοινωνούμε και αφηγούμαστε θεατρικά.

Εργαλεία μας συγκεκριμένες τεχνικές σωματικού θεάτρου, το χτίσιμο κινησιολογικού χάρτη – physical score και η αναδόμησή του, η αυτοσχεδιαστική έρευνα, η σύνδεση αναπνοής – φωνής- σώματος, ο πειραματισμός φωνής – λόγου – κίνησης.

Στο τέλος του σεμιναριακού κύκλου θα έχουμε δημιουργήσει και επανασυνθέσει μία Solo Performance, με άξονα την απόλυτη παρουσία του περφόρμερ στο ‘εδώ και τώρα’ της δράσης.

Όλες οι Solo Performances θα συντεθουν σε μια ενναία παρασταση σε σκηνοθεσία της εκπαιδεύτριας.

Δίνεται Βεβαίωση Συμμετοχής.

Ημερομηνίες μαθημάτων :

1ο ΜΕΡΟΣ 
Ημέρα Κυριακή, Ώρα 12μμ – 6μμ.
4 Νοεμβρίου
9 Δεκεμβρίου
13 Ιανουαρίου 

2ο ΜΕΡΟΣ
Ημέρα Κυριακή, Ώρα 12μμ – 6μμ.
10 Φεβρουαρίου
3 Μαρτίου
7 Απριλίου

Κόστος ανά κύκλο : 150 ευρώ.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο 6946 105520. 
Περιορισμένος αριθμός θέσεων.

Πολυχώρος Τέχνης & Έκφρασης +αίσθημα, Αθηνάς 30 , μετρό Μοναστηράκι.

Αλίκη Δουρμάζερ – Βιογραφικό

[email protected]
www.physicaltheatre.gr
PhysicalTheatre and Voice Aliki Dourmazer

Present Being Performer Laboratory
Η Αλίκη Δουρμάζερ γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Είναι κάτοχος πτυχίου «Theatre Studies» με ειδικότητα στο Physical Theatre, University of Huddersfield, UK (1999) και πτυχίου Master in Arts (με Διάκριση) «Ensemble Physical Theatre: Training and Performance» University of Huddersfield, UK(2009). Έχει ειδική εκπαίδευση στο ψυχοσωματικό θέατρο από τον Phillip Zarrilli (UK & Wales) ,στο Ensemble Physical Theatre & Improvisation από τονJohn Britton (UK) και σε ‘Voice and the Body’ techniques από την Chris Coe (UK).

Συμμετείχε σε εντατικά εργαστήρια στην Αγγλία, Ουαλία, Γαλλία, Ελβετία και Ελλάδα : (Τεχνική Alexander) Dr.Don Weed, (Freeing the Voice) Chris Coe, (The Powerful Singer) Moira Smiley, (Kalarippayattu &Yoga -ψυχοσωματικές τεχνικές του ηθοποιού) Phillip Zarrilli, (Τελετουργικό Θέατρο Anthropocosmic Theatre – πρακτικές Μεξικού) Nicholas Nunez, (Commedia del’arte) Olly Crick, (Physical Theatre) Thomas Mettler , Richard Gough, (Ensemble Physical Training & Improvisation) John Britton ,Μ.Μαρμαρινός, Θ.Τερζοπουλος (Δελφοί), Σ.Μιχοπούλου, Σ. Γιαννάτου, Α. Στελλάτου (Θερινή Ακαδημία Εθνικού Θεάτρου), Δημήτρης Βάρκας (Song of the Goat, Πολωνία), Άννα Παπαγιαννάκη – Διβάνη (mezzo-σοπρανο, Κρήτη).

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του International DUENDE Ensemble (2010) με καλλιτεχνικό διευθυντή τον John Britton και με έδρα την Αγγλία. Έχει περιοδεύσει σε πολλά μέρη της Ελλάδας και Αγγλίας οργανώνοντας τα σεμινάρια ‘Ensemble Σωματικού Θεάτρου’ με τον John Britton και διδάσκοντας σε αυτά την δική τη φωνητική προσέγγιση ‘Voice is the Body’. Συμμετείχε στην συνεργασία των DUENDE με το Πανεπιστήμιο Huddersfield, Drama Course (UK) ως καθηγήτρια και σκηνοθέτης ‘Voice performance’ (2012-14).

Δίδαξε Φωνητική και Τραγούδι στο ‘The DUENDE School of Ensemble Physical Theatre’ και επιμελήθηκε τα τραγούδια των τελικών παραστάσεων (2015-17, Αθήνα).

Οι θεατρικές παραγωγές σωματικού θεάτρου – performances με την ομάδα DUENDE ήταν το ‘Τhe Shattering Man – Creative Development’, βασισμένο στο έργο Macbeth, Huddersfield, UK (Ιούνιος 2010 & 2013) και 7 παραστάσεις Αυτοσχεδιασμού ‘Collisions’ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μυτιλήνη και Huddersfield (Αγγλία) (2012 – 2017).

Εργάζεται στο θεατρικό πεδίο από το 1999 ως performer και σκηνοθέτης Σωματικού θεάτρου σε σκηνές στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μυτιλήνη, Κρήτη και Αγγλία, Ελβετία. Έχει σκηνοθετήσει και ερμηνεύσει παραστάσεις Σωματικού θεάτρου και Solo Performance σε Φεστιβάλ ( «Παραθίναλος», «Πεδίο Δράσης Κόδρα» – Θεσ/νίκη, ‘Huddersfield Drama Festival’ – Αγγλία), σε χώρους τέχνης («BoozeCooperativa», «GPoint», «Θέατρου του Ήλιου» «Χώρος 14η μέρα» – Αθήνα / «Θέατρο Παράθλαση», «Studio Κοιτώνες» Πεδίο Δράσης Κόδρα, Κέντρο Παραστατικών Τεχνών «Α4Μ», Πολυχώρος ‘Ενώ’, ‘Studio Vis Motrix’ (Κ. Γεράρδου), ‘Bensousan Han’ – Θεσ/νίκη / Studio ‘Oxo Nou’ – Χανιά).

Έχει υπάρξει ιδρυτικό μέλος της ομάδας πειραματικού θεάτρου «Paralizard»(Αθήνα) και έχει ιδρύσει την θεατρική ομάδα «Αιθερόπλοιο» (Μυτιλήνη 2006) με μουσικοθεατρικές παραγωγές τελετουργικού θεάτρου σε δασικούς χώρους. Έχει εργαστεί ως βοηθός χορογράφου της video artist Eve Sussman και την ομάδα Raptus (USΑ -Αθήνα), ως performer θεάτρου δρόμου (Αθήνα & Λέσβο) και ως τραγουδίστρια στο μουσικό σχήμα «Νέμεσις» (Μυτιλήνη).

Συνεργάστηκε ως ηθοποιός-performer με την ομάδα παραστατικών τεχνών ‘Α4Μ’ στην Θεσ/νίκη στο ‘Project Οδύσσειες’ και στα Φεστιβάλ «Χώρος Δράσης» Μονή Λαζαριστών του ΚΘΒΕ και «ΔΗΜΗΤΡΙΑ» – ‘Απογραφή’ του Δήμου Θεσ/νίκης, Θέατρο Άνετον.

Διδάσκει ανελλιπώς Τεχνικές Σωματικού Θεάτρου, Φωνής και Κινησιολογίας από το 1999 σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λέσβο, Κρήτη, Κομοτηνή, Κύπρο και Αγγλία, Ιταλία, Ελβετία και Ουγγαρία. Συμμετείχε στα πλαίσια των workshop της 3ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης με την διδασκαλία της μεθόδου ‘Φωνή & Σώμα – Voice is the Body’.

Συνεργάστηκε με το ‘Esperimentoquadro’ και τον Gianguglielmo Calvi στην Πίζα της Ιταλίας σε σεμινάριο έρευνας και πειραματισμού ‘Ensemble Physical theatre and Cognitive Science of Art’ (2013) και ύπήρξε performer στο Residential performance project ‘Lines-K’ στην Γενεύη (2014).

H τελευταία της ερευνητική παράσταση ήταν η Solo Performance, πάνω στην Μήδεια του Ευριπίδη, ‘MEDuLA’ με live μουσική από τον Paolo Zebolino, με πρεμιέρα στην Γενεύη Ελβετία, ‘Catalyse’, (Απρίλιος 2014) η οποία συνεχίστηκε με παραστάσεις στην Θεσσαλονίκη, Studio Vis Motrix (Δεκ. 2014) με τον μουσικό Θανάση Γκαμαράζη και στην Αθήνα στο ‘OLVIO Θέατρο’ (Μαρ. 2015).

Ζει πλέον στην Θεσσαλονίκη, όπου το 2014 ίδρυσε το εβδομαδιαίο Εργαστήριο Εκπαίδευσης Σωματικού Θεάτρου, Αυτοσχεδιασμού & Performance ‘Present Being Performer Laboratory’, στο οποίο διδάσκει και σκηνοθετεί, με παρουσίαση 5 καινοτόμων θεατρικών παραστάσεων από τα τμήματα του εργαστηρίου. Σκηνοθέτησε την περιπατητική παράσταση σωματικού θεάτρου ‘Το Σώμα της’ στο Bensousan Han, Θεσσαλονίκη ( Απρ. 2017) ως εξωτερική παραγωγή του τμήματος των Προχωρημένων του εργαστηρίου ‘Present Being Performer Laboratory’. Το έτος 2017-2018 λειτούργησε το 1ο Επαγγελματικό τμήμα του Εργαστηρίου με επιλεγμένους σπουδαστές και ολοκληρώθηκε με multi-disciplined θεατρική παραγωγή σωματικού θεάτρου-χορού-ακροβατικής βασισμένη στην ποίηση του T.S. Eliot.

Η τελευταία της σκηνοθετική δουλειά σε σύλληψη της ίδιας, ήταν το ‘Ουράνιον Λόγον’στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, μια μουσικοθεατρική site specific περιπατητική παράσταση σε καλλιτεχνική συνεργασία του ‘Present Being Ensemble’, των μουσικών Θανάση Γκαμαράζη και Κώστα Αναστασιάδη και τραγουδιστών. Συμμετείχε στο 2o Big Day του ΚΘΒΕ, αφιερωμένο στον Ρ. Β. Φασμπίντερ, με το σεμινάριο σωματικού θεάτρου ‘Η εξέλιξη του performer μέσα από το ‘μαζί’.

Διδάσκει στην Αθήνα 6μηνους Σεμιναριακούς κύκλους Σωματικού Θεάτρου και Παραστατικής σύνθεσης στον πολυχώρο τέχνης ‘Συναίσθημα’.

Ταξιδεύει συχνά στο εσωτερικό και εξωτερικό για διδασκαλίες και καλλιτεχνικές συνεργασίες , μέσω επίσης του καλλιτεχνικού δικτύου DUENDE.