Σωματικό Θέατρο – Βασικές αρχές & Performance


Η Αλίκη Δουρμάζερ για 3η χρονιά θα μας καθοδηγήσει σε μία ουσιαστική εμπειρική γνωριμία με την τέχνη του σωματικού θέατρου και την λειτουργία του performer – ηθοποιού στην performance με θεματική «Το εσωτερικό τοπίο».

Ο Σεμιναριακός κύκλος αποτελείται από 2 κύκλους :

Ο 1ος κύκλος περιλαμβάνει την βασική εκπαίδευση με 3 εντατικά μαθήματα, των 4μιση ωρών, ένα Σάββατο ανά μήνα.

Ο 2ος κύκλος θα αφιερωθεί στην δημιουργία ανοιχτής παρουσίασης – performance με 2 συναντήσεις των 4μίση ωρών και μία τελευταία συνάντηση 6 ωρών, μετά την οποία θα ακολουθήσει η ανοιχτή Παρουσίαση.

Κάθε συμμετέχοντας μετά από την βασική εκπαίδευση και με καθοδήγηση θα δημιουργήσει την δική του σύνθεση performance , πάνω σε κείμενο της επιλογής του, μετά από κινησιολογική έρευνα και συλλογή δικού του υλικού πάνω στο θέμα ‘Το εσωτερικό τοπίο’.
Όλες οι περφόμανς των συμμετεχόντων θα συντεθούν σε μια ενναία παρουσίαση σε σκηνοθεσία της εκπαιδεύτριας.

(στον 2ο κύκλο θα μπορούν να εισαχθούν νέα άτομα μόνο με τη κατάθεση βιογραφικού)

Οι συμμετέχοντες θα εκπαιδευτούν με προσεχτική καθοδήγηση χρησιμοποιώντας τεχνικές και εργαλεία από παραδόσεις σωματικού θεάτρου και την μακρόχρονη πείρα της εισηγήτριας στην ψυχοσωματική τους εφαρμογή.

Κατά την διάρκεια του 1ου σεμιναριακού κύκλου οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με βασικές μεθόδους απελευθέρωσης του εκφραστικού κινησιολογικού συστήματος, την διεύρυνση της κίνησης ως μια εξωτερίκευση αυθεντικών ενορμήσεων, στην συνειδητή χρήση της αναπνοής σε σχέση με την κίνηση, στην ενεργοποίηση του κέντρου τους ως τον πυρήνα των δράσεων, στην διεύρυνση της αντιληπτικότητας του περιβάλλοντος χώρου, των σωμάτων και του εαυτού και στην αμεσότητα στην διάδραση.

Θα μάθουν να λειτουργούν με ισοτιμία, αποδοχή, εκτίμηση και αλληλοσυμπλήρωση σε ένα γόνιμο ensemble γκρουπ.

Κατά την διάρκεια του 2ου κύκλου θα έχουν την ευκαιρία να συνθέσουν μία δική τους σύντομη περφορμανς, μέσα από τεχνικές δημιουργίας κινησιολογίας παρτιτούρας και μέσα από την προσωπική τους εμβάθυνση σε αυτή. Ο λόγος θα συναντήσει την κίνηση και θα αλληλεπιδράσει με αυτή.

Κατά συνέπεια θα μελετήσουν εμπειρικά την διαλεκτική λειτουργία του σώματος – μυαλού- συναισθήματος προς μια ολιστική προσέγγιση της εκφραστικής διαδικασίας.

Όλη η διαδικασία αναδεικνύει την ατομική δημιουργία μέσα από την ομαδική συνεργασία στο ensemble.

Συνολικά, συνδυάζοντας πρακτικές Σωματικού θεάτρου και δομημένους αυτοσχεδιασμούς θα καλλιεργήσουμε :
– την ανακάλυψη των σωματικών μας εκφραστικών εργαλείων
– την απελευθέρωση από την καθιερωμένη φόρμα , την δημιουργία προσωπικής εκφραστικής παλέτας.
– την ενεργοποίηση του εσωτερικού μηχανισμού impulse-reaction/ δράση- ανταπόκριση κατά τον αυτοσχεδιασμό.
– την ανακάλυψη της φωνητική δυναμικής μέσω της σωματικής συνειδητότητας. Την σύνδεση λόγου-κίνησης-πρόθεσης.
– την ενεργοποίηση της ενστικτώδους επικοινωνίας των μελών του θεατρικού ensemble.
– την αυτοπεποίθηση στην ελεύθερη εκφραστική δυναμική του καθένα.

Βασική Αρχή
Όλη αυτή η διαδικασία χτίζεται μέσα από την Ευχαρίστηση της εκπαιδευτικής και της σύνθεσης της θεατρικής δράσης. Χρησιμοποιώντας θετική ανατροφοδότηση στοχεύουμε στην ανακάλυψη και ισχυροποίηση των κλίσεων και ικανοτήτων του κάθε συμμετέχοντα και στην περαιτέρω εξέλιξή τους.
Μας ενδιαφέρει να προάγουμε υγιείς, δυνατούς περφόρμερ- ηθοποιούς.

Κατά την διάρκεια αυτή οι εκπαιδευόμενοι θα έχουν την εμπειρία μιας συνεχούς εξελικτικής διαδικασίας κατά την οποία θα έρθουν σε βαθιά επαφή με τον εαυτό τους, με την στήριξη της εκπαιδεύτριας και του ensemble.

Για τον κύκλο αυτό η θεματική υλικού πάνω στο οποίο οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ασχοληθούν στα διαστήματα μεταξύ των μαθημάτων είναι το Eσωτερικό τοπίο.
Λεπτομέρειες θα συζητήσουμε στον 1ο κύκλο.

Ο Σεμιναριακός κύκλος ενθαρρύνει τον συμμετέχοντα στην εμβάθυνση στην πρακτική, στον δικό του προσωπικό ρυθμό εξέλιξης, όπως και την συνεχή σύνδεση με το καλλιτεχνικό αυτό αντικείμενο μαζί με όλο το ensemble γκρουπ.

Η εκπαίδευση αυτή απευθύνεται σε άτομα με εμπειρία σε θέατρο, χορό, σε σπουδαστές θεατρικών και χορευτικών σχολών, σε εκπαιδευτικούς παραστατικών τεχνών αλλά και σε όσους επιθυμούν να έρθουν σε επαφή με την μέθοδο Present Being Performer και να ανακαλύψουν μια νέα προσέγγιση της δημιουργικής θεατρικής έκφρασης και σύνθεσης.

Δίνεται Βεβαίωση Συμμετοχής.

Ημερομηνίες μαθημάτων :

1ος ΚΥΚΛΟΣ 
Ημέρα Σάββατο, Ώρα 5μμ – 9.30μμ.
3 Νοεμβρίου
8 Δεκεμβρίου
12 Ιανουαρίου 

2ος ΚΥΚΛΟΣ
Ημέρα Σάββατο, Ώρα 5μμ – 9.30μμ.
9 Φεβρουαρίου
2 Μαρτίου
6 Απριλίου

Κόστος ανά κύκλο : 90 ευρώ.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο 6946 105520. 
Περιορισμένος αριθμός θέσεων.

Πολυχώρος Τέχνης & Έκφρασης +αίσθημα, Αθηνάς 30 , μετρό Μοναστηράκι.